Mikä on MP4 formaatti?
Kommentti

Mikä on MP4 formaatti?

Viimeksi päivittänyt 18-08-2018

MP4 – Kuvaus

MP4, joka harvemmin tunnetaan nimillä MPEG-4 Part 14 ja MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding), on säiliötallennusmuoto, joka mahdollistaa erilaisen yhdistelmän MPEG muotoon rajattua digitaalisessa muodossa olevaa audiota ja videota, sekä muun datan kuten pysäytyskuvien ja käännösten, säilömisen yhteen tiedostoon. Se on suunniteltu pitämään sisällään synkronoitua mediainformaatiota joustavassa muodossa, tarkoituksenaan mahdollistaa multimediatiedostojen vaihtaminen, hallinnointi ja editointi.

MP4 tiedostot voidaan ladata nettiyhteyden välityksellä, mistä syystä se on tallennusmuodoista valtavirran valinta digitaalisen audion ja videon säilömiseen monilla videota sisältävillä verkkosivuilla, siitä huolimatta että Flash video on jo otettu käyttöön tällä alalla. Tämä siksi, että MP4 tarjoaa korkealaatuisen ulostulon, joka on samaa luokkaa kuin DVD-levyn vastaava, kompressiosuhteen ollessa 4MB minuutissa. Tällä hetkellä tätä tallennusmuotoa tukee yli 90 prosenttia älylaitteista.

Tiedostonimen pääte: MPEG-4 Part 14/MP4

Luokka: Multimedia tiedosto

Standardi: ISO/IEC 14496-14

Ohjelmistokehittäjä: ISO

MP4 – Erityisominaisuudet

  • MP4 formaatti on yhteneväinen Applen MOV säiliöformaattiin. Kansainvälinen standardoimisjärjestö antoi suostumuksensa sille, että MPEG-4 tallennusmuodon ohjearvot luotiin MOV tiedostojen vuonna 2001 julkistettujen ohjearvojen pohjalta, mutta muodollisesti se vaatii tukea muille MPEG-4 toiminnoille ja IOD:lle (Initial Object Descriptors).
  • Standardinmukainen tiedostonimen pääte MPEG-4 Part 14 tiedostoille on MP4, mutta MPEG-4 tiedostoilla yleensä on muitakin “MP4 perheeseen” liittyviä päätteitä: M4A ja M4P. MPEG-4 tiedostot, jotka sisältävät salaamatonta audiota, käyttävät M4A päätteitä ja salatut FairPlay DRM audiot, kuten iTunes Storessa myydyt, puolestaan käyttävät M4P päätteitä.
  • Toisin kuin suurin osa säiliötallennusmuodoista, MP4 on kykeveneväinen säilömään muuta dataa mukaan lukien tekstitykset, pysäytyskuvat, objekti deskriptorit ja kohtaus deskriptorit.

MP4 – Edut

  • MP4 tiedostomuoto tarjoaa laadukkaan ulostulon joka on lähes alkuperäisen DVD-videolaadun tasoinen. Ja tämän tyyppiset videot voidaan ladata verkkosivuilta nopeasti ja helposti kun käytössä on nopea laajakaistayhteys.
  • Kuten edellä mainittiin, sallii MP4 suoratoiston Internetin välityksellä, mikä kielii siitä että sisältöä voidaan katsella reaaliaikaisesti. Useimmat verkkosivut käyttävät MP4 teknologiaa sisällyttääkseen lyhyitä videopätkiä sivuilleen hoidettaessa yrityksen mainontaa ja promootiota verkon välityksellä.
  • MP4 on laajasti laitteistojen tukema. Standardin mukaisena videon tallennusmuotona, nykyaikaisen digitaaliset laitteet ja kojeet tukevat sen sulavaa toistoa.
  • MP4 teknologia on laajennettavissa. Sitä voidaan mukauttaa ja luoda pohja uudelle teknologialle joka sisältyy ”MP4 perheeseen”.

MOV & MP4 – Eroavaisuus

Sekä MOV että MP4 formaatti ovat tiedostosäiliöitä joita yleensä käytetään videotiedostojen tallentamiseen. MOV formaatin kehitti alun perin Apple Inc. tallennusmuotona heidän QuickTime elokuvilleen. MOV toi esille etuja jokapäiväisessä käytössä, kuten esimerkiksi tarjoten paremman videon laadun sekä mahdollisuuden parantaa äänen ja kuvan laatua, mutta se kärsii myös yksityisoikeudellisen luonteensa aiheuttamista hankaloittavista tekijöistä. MP4 formaatti joka luotiin MOV tiedostotyypin pohjalta, ja joiden molempien spesifikaatiot olivat pohjimmiltaan samanlaiset aluksi, kehitettiin myöhemmin olemaan standardinmukainen tallennusmuoto multimediateollisuudessa.

Koska ne molemmat käyttävät samaa MPEG-4 formaattia tiedostojen pakkaamiseen, ovat ne useimmiten keskenään vaihdettavissa Applen piirissä. Tiedostojen muuntaminen MOV-tiedostosta MP4-tiedostoksi ja toisinpäin ei vaadi videon uudelleen koodaamista. Mutta jos konversion suorittaa muulla kuin Applen käyttöjärjestelmällä, niin ongelmia saattaa ilmetä. Koska MP4 on muovautunut teollisuuden standardiksi, se saavuttaa laajempaa tukea eri tahoilta kuin Applen MOV. MP4 tarjoaa ihmisille todennäköisemmin laaja-alaisempia yhteensopivuuksia kuin MOV.

Yhteenveto

  • Sekä MOV että MP4-tiedosto formaatti ovat säiliötallennusmuotoja multimediatiedostojen tallettamiseen.
  • MP4 on kehitetty MOV tallennusmuodon pohjalta.
  • MP4 on standardinmukainen tiedostoformaatti ja on tuetumpi kuin MOV.

Miten voimme hyötyä MP4-tiedostoista?

i

Muunna SWF MP4-tiedostoksi – Tarkoittaen pientä verkkotallennusmuotoa (Small Web Format) on SWF Adobe Flash tiedostoformaatti, jonka loi Macromedia auttaakseen käyttäjiä katsomaan animoituja vektorigrafiikoita ja multimediaa verkon välityksellä. Kuitenkaan suurin osa soittimista ja laitteista, mukaan lukien iPhone, iPad, iPod, Xbox, PSP, QuickTime ja Windows Media Player, eivät alkujaan tue SWF formaattia. Onkin suositeltavaa muuntaa SWF-tiedostot MP4-tiedostoiksi SWF videon toistamiseksi ongelmitta.

ii

Muunna ISO MP4-tiedostoksi – ISO is itseasiassa kuvatiedosto joka sisältää paljon VOB videotiedostoja standandinmukaisella CD-levyllä. Mediasoittimet eivät hyväksy ISO-tiedostoja sillä ne eivät ole videoita. Jos suunnittelet katsovasi ISO-tiedostoja älypuhelimellasi, tabletillasi tai kannettavalla tietokoneellasi, muunna se MP4 tiedostotyypiksi soveliaalla apuvälineellä.

iii

Muunna TS MP4-tiedostoksi – TS (Transport stream) on standardinmukainen tallennusmuoto joka käyttää MPEG-2 teknologiaa tiedostojen siirtämiseen ja säilömiseen. Sitä käytetään yleensä lähetysjärjestelmissä kuten HDTV ja se on myös videon suoratoiston tiedostoformaatti videoiden tallentamiseksi DVD-levyille. Nauttiaksesi videoista TS-formaatissa useammilla soittimilla ja käsin pideltävillä laitteilla, sen muuntaminen MP4 formaattiin on loistava tapa katsoa niitä kätevämmin.

iv

Muunna ASF MP4-tiedostoksi – ASF, Advanced Streaming Format, on kehitetty erityisesti Microsoft Corporationin median suoratoistoa varten. Windows Media Audio ja Windows Media Video ovat kaksi yleisintä ASF-tiedoston sisältämää mediamuotoa. Tämän tyyppiseen tiedosto voi sisältää myös MP3-tiedostojen ID3 tageja sisältäen nimen, esittäjätn ja genren tai metadataa videoraidasta. Jos löydät netistä ASF-tiedostoja mutta haluat toistaa niitä puhelimellasi, on suositeltavaa muuntaa ne MP4-tiedostoiksi.

Arvostelut:4.3 /5(perustuu 20 Arvostelut)Kiitos arvioinnistasi!
Kirjoittanut:sijaintiinAudio Video Konvertteri, Muuntaa videomuoto.Viimeksi päivitetty 18-08-2018

Jätä kommentti

Kirjoita nimesi!
Kirjoita arvion sisältö!

Kommentti (0)

Hanki nyt!
APOWERSOFT
Upea
kylkiäinen
&
Arvokkaat
alennukset
Lue Lisää
Apowersoft Unlimited
Yhden klikkauksen asennusohjelma 14+ kaikille Apowersoftin tuotteille
new
Tuki
Jaa
Arvostelu
Kommentti
Takaisin ylös