Mikä on MKV formaatti?
Kommentti

Mikä on MKV formaatti?

Viimeksi päivittänyt 18-08-2018

MKV, joka tunnetaan toisinaan myös nimellä Matroska Video, on ilmainen standardinmukainen säilöformaatti joka voi tallentaa laajan valikoiman videota, audiota ja tekstitysraitaa samaan tiedostoon. Tämä tiedostotyyppi kehitettiin vuonna 1992 Venäjällä. Steve Lhomme, Matroskan perustaja, sekä joukko ohjelmoijia helpottivat sen kehitystä. Nimi Matroska juontaa juurensa venäläiseen sanaan “matryoshka”, joka tarkoittaa onttoja venäläisiä maatuskanukkeja. Kuten muut säilöt, kuten AVI, MP4 tai ASF (Advanced Systems Format), MKV on samankaltainen noihin formaatteihin nähden sen suhteen että siihen voi tallettaa multimediasisältöä, mutta se eroaa niistä siinä mielessä että se on täysin avoin spesifikaatioiden suhteen.

Tiedostonimen pääte: MKV

Luokka: Videotiedosto

Suosio: Erittäin suosittu elokuvafanien keskuudessa

Ohjelmistokehittäjä: Steve Lhomme

Teknisiä tietoja MKV formaatista

  • Tämä tiedostomuoto on johdettu projektista nimeltään MCF (Multimedia Container Format), ensimmäinen projekti sellaisen avoimen mediasäilön luomiseksi, joka voi pakata videota, audiota ja tekstitystä yhteen tiedostoon.
  • Tyypillisesti Matroska tiedostolla on neljä sarjaa erilaisille tiedostoille. Nämä ovat MKA audiotiedostolle, MKS tekstitystiedostolle, MK3D stereoskooppiselle 3D videolle ja MKV videolle johon on liitetty audio ja tekstitys.
  • MKV ei ole audio- tai videokompressio koodekki vaan säilöformaatti joka voi tallentaa monta audiota, videota ja tekstitystä samaan tiedostoon. Käyttäjät voivat käyttää sitä tallettaakseen kokonaisia elokuvia tai CD-levyjä.
  • Avoimen lähdekoodinsa ansiosta se voi olla ilmainen yksityiskäytössä, sillä alkuperäistä dataa kuvaava tekninen tieto on avoin kaikille, jopa kaupallisille ryhmille joiden pyrkimyksenä on tukea sitä tuotteissaan.
  • MKV ei ole altis vioille. Se pystyy palauttamaan toiston jopa siinä tapauksessa että tiedosto on vahingoittunut.

Vertailu – MKV ja HEVC MKV

Kuten nyt tiedämme, voi MKV tallettaa erilaisia mediajonoja jotka ovat eri koodekkeja ja yleisin on H.264 tai AVC. Toinen videon koodausformaatti joka voidaan tallettaa MKV tiedostomuotoon on H.265 tai High Efficiency Video Coding (HEVC), mikä on H.264 edeltäjä. Ennen kuin jatkamme vertailua, tarkastellaan H.264/AVC ja H.265/HEVC eroja.

i

H.264 ja H.265: H.264 tai AVC on tämän hetkinen valtavirtaa edustava formaatti videon kompressointiin. Sitä käytetään laajasti videoiden suoratoistosivustoilla kuten YouTube ja Vimeo, Blu-ray levyillä sekä myös HDTV lähetyksissä kaapelin ja satelliitin välityksellä. HVEC on parempi tällä kentällä siksi että se tukee verkkosuoratoistoa ja Ultra HD videoiden lähetystä, samoin kuin 4K ja 2K. H.264 tukee korkeintaan 4K ja ainoastaan 59.94 fps, kun taas HVEC tukee jopa 8K ja 300 fps.

ii

H.264 MKV vastaan HEVC MKV: HEVC MKV tarkoittaa MKV tiedostoja HEVC koodekilla. MKV tiedostoilla jotka on koodattu HEVC formaattiin on alempi bittinopeus kuin H.264 MKV tiedostolla, joten sen valitseminen voi supistaa tiedoston kokoa 40-50% pienemmäksi kuin H.264 tiedosto, säilyttäen samalla videon laadun samalla tiedostolla H.264 formaatissa. Kuitenkin johtuen kypsymättömästä HEVC teknologiasta, tuki HEVC MKV muodolle on rajoitettua verrattuna tämän hetkiseen H.264 MKV muotoon sillä H.264 on edelleen yksi suosituimmista formaateista videoita kompressoidessa. Mutta me olemme vakuuttuneita että HEVC MKV formaatille saatavilla olevat laitteet ja sovellukset kasvavat jatkuvasti sen edistyneiden ominaisuuksien vuoksi.

Soitto-ohjelmat joilla voi avata MKV-tiedostoja

VLCVLC Media Player – VLC mediasoitin on järjestelmäriippumaton avoimella lähdekoodilla ja kannettavalla mediasoittimella, joka on paras väline MKV tiedostojen toistamiseen. Sitä tukevat lähes kaiken tyyppisen audio- ja videoformaatit. Sinun ei tarvitse ladata ylimääräisiä koodekkeja toistaaksesi tämän formaatin tiedostoja.

Final Media PlayerFinal Media Player – MKV tiedostojen lisäksi Final mediasoitin toistaa myös 40 muuta videoformaattia yhdessä yli 40 audioformaatin kanssa. Kuitenkin se on yhteensopiva ainoastaan tietokoneiden kanssa joissa on käytössä Windows 8, 8.1, Vista tai XP.

5K Player5KPlayer – 5KPlayer-soittimella on yksinkertainen käyttäjäliittymä jota on helppo ymmärtää. Tässä sovelluksessa on lisätoimintoja joihin kuuluu ilmaiset laulujen lataamiset, DVD:n ja musiikin toisto.

MPlayerMPlayer – MPlayer pystyy toistamaan laajan valikoiman mediaformaatteja, näihin sisältyy fyysinen media, säilöformaatit, videoformaatit, audioformaatit, tekstitysformaatit, kuvaformaatit jne. Ollen ilmainen ja avoimen lähdekoodin mediasoitin, pystyy se toimimaan useilla sovellusalustoilla.

DivX Plus PlayerDivX Plus Player – DivX Plus-soitin on ohjelma joka ei ole ainoastaan yhteensopiva MKV tiedostojen kanssa vaan soittaa niitä hyvin. Kuitenkin se on suunniteltu kaupalliseen käyttöön. Käyttäjiä veloitetaan mikäli he haluavat käyttää tätä ohjelmistoa MKV tiedostojen toistoon.

Kaikki samassa-ratkaisuja MKV videoviihteeseen

i

Lisää teksitystä MKV videoihin – Tekstitykset ovat erittäin tärkeitä elokuvan kertoman tarinan ymmärtämiseksi. Joskus liikkeestä ostamamme tai videosivustoilta lataamamme MKV elokuva ei sisällä tekstityksiä. Tämä on todellakin turhauttava kokemus elokuvasta nauttimisen kannalta. Jotta tälläinen ei enää olisi ongelma, voimme me lisätä vastaavat tekstitysraidat elokuvaan.

ii

Tekstitystiedostojen purkaminen MKV tiedostoista – MKV voi sisältää videota, audiota ja teksitystä samassa tiedostossa. Jos haluat säästää tekstityksiä elokuvasta johonkin muuhun käyttöön, voit poimia ne videolta kahden helpon menetelmän avulla.

iii

Toista MKV tiedostoja Samsung-televisiolla – Samsungin virallisten verkkosivujen mukaan Samsung TV pystyy toistamaan kaikkia tiedostotyyppejä, kuten MKV formaatti, mutta TV ei hyväksy joitakin MKV videoita yhteensovittamattomuusongelmien vuoksi. Esimerkiksi jos MKV tiedostossa on mukana Dolby True audiota, ei TV pysty tukemaan sen toistoa. Täten sinun kannattakin muuttaa audiotiedostot sellaisiksi jotka televisiosi tunnistaa, tai yksinkertaisesti konvertoida koko tiedosto johonkin muuhun suosittuun formaattiin.

iv

Toista MKV-tiedostoja Macilla – MKV tiedostomuoto ja Mac OS eivät sovi yhteen. Macilla toistaakseen pitää ladata erillinen soitto-ohjelma. On joitakin muita keinoja jotka voivat auttaa sinua toistamaan MKV tiedostoja Macilla, jos haluat tarkastella sitä siihen sisällytetyllä mediasoittimella joka on QuickTime Player.

Arvostelut:4.3 /5(perustuu 19 Arvostelut)Kiitos arvioinnistasi!
Kirjoittanut:sijaintiinAudio Video Konvertteri, Muuntaa videomuoto.Viimeksi päivitetty 18-08-2018

Jätä kommentti

Kirjoita nimesi!
Kirjoita arvion sisältö!

Kommentti (0)

Hanki nyt!
APOWERSOFT
Upea
kylkiäinen
&
Arvokkaat
alennukset
Lue Lisää
Apowersoft Unlimited
Yhden klikkauksen asennusohjelma 14+ kaikille Apowersoftin tuotteille
new
Tuki
Jaa
Arvostelu
Kommentti
Takaisin ylös