Mikä WMA on?


Tietoa WMA:sta

WMA, lyhennys sanoista Windows Media Audio, on Microsoftin vanhemman tutkijan Henrique Malvarin ja hänen tiiminsä kehittämä audioformaatti. Yleisesti ottaen WMA voi viitata formaattiin tai codeciin. Tämä formaatti on nykyisin hyvin suosittu, kiitos iTunesista löytyvän tuen ansiosta ja se on siitä syystä suuri haastaja MP3-formaatille.

WMA format

Tyyppi: WMA

Yritys: Microsoft

Taajuusalue: 320—112kbps

WMA:sta sanottua

  • Kun Microsoft julkaisi ensimmäisen version WMA:sta, Microsoft väitti, että WMA voi pakata tiedostoja paremmin kuin MP3 ja tuottaa samaa ääntä vain puolet pienemmässä tilassa mitä sama MP3:sena. Tämä väite sai vastaansa paljon epäuskoa erityisesti musiikinharrastajilta.
  • Vaikka WMA alunperin kehitettiin kilpailemaan MP3:n kanssa, se on MP3:a vähemmän suosittu.
  • Microsoft on kehittänyt WMA-codeciin perustuen WMA Pro, WMA Lossless (häviötön) ja WMA-Voice-codecit. Ne ovat kuitenkin suunniteltu eri käyttötarkotuksiin ja codeceiksi eivätkä ole keskenään yhteensopivia formaatteja.
  • WMA parantaa äänentoistoa alemmilla bittinopeuksilla, joka tarkoittaa parantunutta äänenlaatua mutta suhteellisesti pienempiä tiedostokokoja. Se ei kuitenkaan suoriudu niin hyvin korkeilla nopeuksilla. Tämä ominaisuus on kuitenkin täydellinen pakatessa puhetta sisältäviä äänitiedostoja.

Edut:

  • MS on julkaissut WMA:sta tähän mennessä 8 eri versiota ja versiot WMA 7:n jälkeen tukevat sertifikaatin suojausta, jonka tarkoituksena on turvata musiikin tekijänoikeuksia, joista musiikintekijät ja julkaisijat hyötyvät eniten.
  • WMA voi pakata ääntä korkeammalla bittivirralla, joka tarkoittaa, että korkealuokkainen ääni vaatii vähemmän tallennustilaa.

Haitat:

  • Yleensä WMA-codecilla ääntä pakatessa ääni menettää osan sen laadusta. Niiden käyttäjien, jotka ovat erityisen huolissaan äänenlaadusta, WMA ei ehkä ole täydellisin formaatti ja heidän kannattaa kokeilla muita formaatteja kuten FLAC (Free Lossless Audio Codec) tai APE (tunnetaan myös nimellä monkey’s audio).
  • Microsoft hallitsee WMA-standardia, eikä jaa sitä muiden toimijoiden kanssa.
1

WMA vs. MP3

Koska WMA tappelee ykköspaikasta MP3:n kanssa, saatat miettiä kumpi niistä on parempi. Niin WMA kuin MP3 ovat kumpikin suosittuja tiedostomuotoja musiikkitiedostojen pakkaukseen pieneen kokoon. Vaikka kummallakin pakkaustavalla menettää hieman laadusta, niin silti ne tarjoavat omat etunsa. Koska WMA:ta voi streamata helposti, sitä käytetään laajasti eri nettisivustoilla ja siksi sillä on verkossa miljoonia käyttäjiä. Korkean äänenlaadun ja vähäisen ottamansa tilan vuoksi se on erityisen sopiva ihmisille, jotka etsivät tasapainoa tiedoston koon ja laadun välillä. Tämän lisäksi WMA tarjoaa mahtavan suorituskyvyn alhaisilla bitrateilla (kuinka monta bittiä käsitellään aikayksikössä, ja pieni bittivirta tai bitrate tarkoittaa pientä tiedostokokoa). Teoreettisesti katsottuna silloin kun bittivirta on alempi kuin 128k WMA:lla ei ole kilpailijoita mitä tulee laatuun. Kun bittivirta nousee 128k:hon MP3 menettää korkeataajuuksiset osat, mutta tätä ei tapahdu WMA:lle. WMA:lla laatu ei kuitenkaan parane jos bittivirran nopeus ylittää 128 kbittiä. Toisaalta MP3 kuulostaa paremmalle kun bittivirtanopeus ylittää 192 kbittiä.

2

WMA-tiedostoja toistavat ohjelmat

Windows Media PlayerWMP – Windows Media Player on Microsoftin kehittämä mediasoitin ja mediakirjastosovellus, jolla voi toistaa niin ääntä kuin videota (mukaanlukien WMA:ta).

TTPODttpod – ttpod on tehokas ja täysin ilmainen musiikkisovellus ja se tukee monia muita äänimuotoja, myös WMA:ta.

spotifySpotify – Spotify on streaming-musiikkialusta, joka toistaa myös WMA:ta.

foobarFoobar – Foobar on Peter Pawlowskin kehittämä pieni ohjelma, joka myös tukee tätä formaattia.

Musiikkisivustot, jotka toistavat WMA-tiedostoja

jango – tämä netin musiikkisivusto sisältää monipuolisen kirjaston korkealaatuista musiikkia.

tunein – Bill Mooren luoma, TuneIn sisältää yli 100,000 oikeaa radioasemaa ja tarjoaa myös WMA-musiikkia.

songza – tämä verkkosivusto on ainutlaatuinen tyyliltään ja tarjoaa kaikenlaista musiikkia, josta voit nauttia myös WMA-muodossa.

gaana – tämä sivu kerää erilaisia musiikkityylejä useista eri maista ja sen kaunis ulkoasu tekee vaikutuksen ensiklikkauksesta alkaen.

live365 – sen käyttöliittymä on ytimekäs ja sieltä löytyy valikoima musiikkia eri formaateissa, jota käyttäjät voivat streamata.

Vihjeitä:Jos nautit musiikista verkossa, mutta et keksi miten voit tallentaa ne älypuhelimeesi, tablettiin tai MP3-soittimeen, kokeile Apowersoft Streaming Audio Recorder. Tämä on hyvin yksinkertaista. Ennen tallennusta, valitse WMA ulostuloformaatiksi ja kllikkaa Aloita-painiketta aktivoidaksesi konversion. Tämän jälkeen voit kuunnella suosikkikappaleitasi ilman rajoituksia.

Integroituja ratkaisuja WMA-formaattiin

i

Audio WMA:ksi

Muiden audioformaattien konvertoinnissa WMA-muotoon on saatavilla useita lähestymistapoja. Yksi parhaimmista ratkaisuista on käyttää Apowersoft Video Converter Studio. Asennuksen jälkeen käynnistä sovellus ja lisää äänitiedostot käyttöliittymässä; valitse WMA kohdeformaatiksi ja aloita konversio. Kun olet lukenut yleisiä tietoja äänen muuntamisesta WMA:han, käyttäjät voivat lukea tarkemmin formaateista alla:

MP3 WMA:ksi – koska kummatkin ovat yleisiä äänitiedostoja, siksi MP3-tiedosto on helppo muuntaa WMA-tiedostoksi.

M4A WMA:ksi – M4R toimii vain Applen laitteissa. Jos haluat siirtää M4R-soittoääniäsi toisiin laitteisiin, sinun tulee ehkä tarvita ladata jokin sovellus, joka muuntaa M4R:n WMA-muotoon.

ii

Video WMA:ksi

Useat ohjelmat osaavat purkaa audiotiedostot erikseen videosta ja muuntaa sen WMA-formaattiin. Apowersoftin Video Converter Studio on yksi niistä. Tämän ohjelman avulla voit tehdä alla olevat konversiot:

MP4 WMA:ksi – MP4 on yksi eniten käytetyistä videoformaateista, voit purkaa audion ja muuntaa sen WMA:ksi.

WMV WMA:ksi – WMV on myös Microsoftin kehittämä codec ja formaatti. Useat ohjelmat antavat sinun konvertoida WMV:tä WMA:ksi suoraan.

Jätä kommentti

Kirjoita nimesi!
Kirjoita arvion sisältö!

Kommentti (0)

Hanki nyt!
APOWERSOFT
Upea
kylkiäinen
&
Arvokkaat
alennukset
Lue Lisää
Apowersoft Unlimited
Yhden klikkauksen asennusohjelma 14+ kaikille Apowersoftin tuotteille
new
Tuki
Jaa
Arvostelu
Kommentti
Takaisin ylös