AC3 – Määritelmä
AC3 tulee sanoista Audio Coding 3, joka on tiedostopääte surround-äänitiedostoille. Se on Dolby Laboratoriesin vuonna 1987 kehittämä muoto DVD:lle, Blu-ray-soittimiin, HDTV-lähetyksiin ja kodin viihdejärjestelmiin. AC3-formaatti sisältää jopa 6 erillistä äänikanavaa. Yleisin käytetty muoto on 5-kanavainen, jotka ovat omistettu normaalitaajuusalueen kaiuttimille (20 – 20,000Hz) ja 1 kanava matalataajuuksisille äänille (20 – 120Hz) subwooferiin. Tarkasti kanavat ovat vasen edessä, oikea edessä, keskikanava, vasen takana, oikea takana ja 1 ultramatala kanava, jota kutsutaan 5.1-kanavajärjestelmäksi. Tämä on yleinen surround-äänistandardi, jota käytetään elokuvateattereissa ja kotiteattereissa.

Tiedostopääte: AC3
Luokka: Audiotiedosto
Suosio: Suosittu kotiteatteriharrastajien keskuudessa
Kehittäjä: Dolby Laboratories
Tietoja AC3:sta
- AC3 toimii äänitaajuuksilla 20 – 20,000Hz, joka vastaa ihmisen kuulemia äänitaajuuksia. Tämä tarkoittaa, että AC3 tarjoaa ainutlaatuisen, yksityiskohtaisen ja monipuolisen äänimaailman kuulijoille.
- Useimmat HDTV-lähetykset nykyisin käyttävät AC3:ta ääniformaattina. Yhdessä HD-televisiosignaalin kanssa tuloksena on elävä kokemus, erityisesti ääni.
- Aiempi standardi ennen AC3:ta oli Dolby Pro Logic 4.0, jota yritys käytti standardiformaattinaan. Dolby Pro Logic 4.0 löytyy edelleen monilta 80-luvulla julkaistuilta VHS-kaseteilta.
- AC3-äänen bittivirta DVD:llä on aina 640kbps asti ja näytteenottotaajuus 48kHz.
Hyödyt: AC3 on laajasti käytössä oleva standardi DVD-medialle ja digitelevisiolle. Lähes kaikki DVD-elokuvaääniraidat ovat AAC-muodossa. AC3 on korkeasti pakattu ja vie vähän tilaa, mutta ääni toistuu silti aidon kuuloisesti kuten alkuperäisellä DVD:llä. AC3 on mahdollista konvertoida videotiedostotyyppeihin kuten AVI ja MPEG, joka pystyy 5.1 Dolby Digital Surround-äänen toistettuna kaikilla mediasoittimilla.
Haitat: AC3 on käytössä laajasti DVD-levyissä ja harvoin missään muualla. Vaikka AC3 tukee 7.1-kanavaa, niin audio-CD:nä se tukee enintään 5.1-kanavaa ja bittivirta rajoitettu nopeuteen 448kbps.
AC3 VS. AAC
AAC tai Advanced Audio Coding on hyvin erilainen kuin AC3. AAC on häviöllinen digitaalinen audioformaatti, jota markkinoitiin MP3:n seuraajaksi, koska se saavuttaa paremman äänenlaadun, mutta tiedosto ei vie enempää tilaa. AAC-formaatti on kehittyneempi häviöllinen formaatti kuin AC3-muoto. Se tekee äänenlaadusta paremman kuin AC3 samalla bittivirralla, erityisesti alhaisilla bittivirtanopeuksilla. Alla näet tarkemman vertailun AC3:n ja AAC:n välillä.
Historia:
- AC3:n kehitti Dolby Laboratories ja sen nimi alunperin oli Dolby Stereo Digital vuoteen 1994 asti. Tämä formaatti otettiin kansainväliseksi standardiksi Moving Picture Experts Groupin toimesta vuonna 1997.
- AAC kehitettiin yhteistyössä AT&T Bell Laboratoriesin, Dolby Laboratoriesin, Sony Cooperationin, Nokian ja Fraunhofer IIS:n kanssa. Vuonna 1997 Moving Picture Experts Group valitsi AAC:n kansainväliseksi standardiksi.
Laatu:
- AC3-tiedostoformaatti on 6-kanavaista surround-ääntä, jonka bittivirta on yhteensä 384 kilobittiä sekunnissa ja tukee 48 kHz näytteenottotaajuutta. Sinun tulee käyttää vahvistinjärjestelmää, joka tukee Dolby Digitalia AC3:n täysien ominaisuuksien käyttöä.
- AAC voi tallentaa suuren määrän audiodataa pieneen tilaan. Se on kehittyneempi häviöllinen audioformaatti kuin AC3. Sen näytteenottotaajuus vaihtelee 8 – 96 kHz, joten äänenlaatu on parempi kuin AC3:ssa kun äänitiedosto on tallennettu matalilla bittivirtanopeuksilla.
Yhteensopivuus:
- AC3 on laajasti käytetty ääniraitastandardi DVD:llä, Blu-raylla, HDTV-lähetyksissä ja pelikonsoleissa.
- Apple otti AAC:n käyttöön oletusformaattina iTunesiin ja iPodiin vuodesta 2003 lähtien. Suurin osa laitteista ja soittimista tukee AAC-formaattia. Monet autojen äänijärjestelmät tukevat AAC:ta.
Ohjelmat, jotka toistavat AC3-tiedostoja
VLC Media Player – VLC media player on osa VideoLAN-projektia. Se on kaiken kattava mediasoitin, joka toimii monilla alustoilla kuten Windows, Mac, Linux, Unix, iOS ja Android, joka tukee kaikkia ääni- ja videoformaatteja.
KMPlayer – Koko nimi on K-Multimedia Player. Se on mediasoitin, joka on saatavilla Windows-käyttöjärjestelmälle. Se toistaa suuren määrän erilaisia tiedostotyyppejä kuten AC3-formaatti. KMPlayerin osti Pandora TV (Korealainen streaming-videoyritys) elokuussa 2007.
Nero Multimedia Suite – Nero AG kehitti tämän sovelluspaketin Microsoft Windowsille. Tämä sovelluspaketti sisältää Nero Burning ROM-ohjelman levyjen luontiin ja kopiointiin, Nero Videon videoeditointiin ja videolevyjen luontiin, Nero RescueAgentin tietojen palautukseen ja monia muita ilmaisia sovelluksia.
Xine – Xine Projectin kehttiämä Xine on multimediamoottori Unixin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Siinä on loistava mahdollisuus manuaalisesti korjata ääni- ja videovirtojen synkronointia.
ALLPlayer – ALLPlayer on puolalainen freeware-mediasoitin, joka on kuuluisa kyvystään lukea oikeat tekstitystiedostot elokuvien toiston aikana. ALLPlayerin mukana on myös integroitu ekvalisaattori ja monia ääniasetuksia (pop, rock, tekno-musiikki jne.), joka antaa elokuvankaltaisen ääniefektin.
Täydellinen pakettiratkaisu AC3-tiedostoformaatille
i
Konvertoi AAC AC3:ksi – AAC on yleisimpiä äänimuotoja, jota käytetään lähinnä MP4- ja MKV-formaatin containereissa. Monet mediasoittimet pystyvät soittamaan MP4/MKV-tiedostoja, jotka sisältävät AAC-ääniraitoja. Jos haluat nauttia MP4- tai MKV-elokuvista laadukkaalla elokuvateatterin äänenlaadulla suoraan kotonasi, sinun tulee konvertoida audiotiedosto AAC:sta AC3:ksi.
ii
Konvertoi DTS AC3:ksi – DTS (Digital Theater System) ja AC3 (Dolby Digital) ovat kaksi suosittua audio-codecia, joita käytetään elokuva- ja kotiteatterijärjestelmissä monikanavaisen laadukkaan äänen toistoon. Todellisuudessa DTS tuli käyttöön myöhemmin DVD:ssä kuin AC3 ja siksi kaikki soittimet eivät pysty toistamaan tiedostoja tässä formaatissa. AC3 on standardiääniformaatti DVD:lle. Tehdäksesi DTS-äänet saataville kaikille DVD-soittimille sinun tulee muuntaa DTS AC3:ksi.