Mikä on MOV-formaatti?


MOV – Määritelmä

MOV-formaatti pidetään usein QuickTime Playerin tiedostomuotona. Sen on kehittänyt Apple Inc. vuonna 1998. MOV käyttää MPEG-4 -koodekkia pakkaamiseen ja se sisältää eri raitoja elokuvien ja muiden videotiedostojen tallentamiseen. Jokainen raita täytyy yleensä koodata yhdellä tai useammalla eri koodekilla. Verrattuna muihin videoformaatteja, MOV-tiedosto on häviöllinen pakkaus, mutta se on silti melko käyttökelpoinen sen erinomaisen yhteensopivuuden takia eri mediasoittimien ja muokkaustyökalujen kanssa. Se ei ole ainoastaan yhteensopiva Macintosh-tietokoneissa, vaan se sopii myös hyvin Windows-tietokoneille. Jopa jotkut DVCPRO-tiedostot (DV-formaatti korkealla laadulla) ovat myös MOV-videoita.

Tiedostopääte: MOV

Luokka: Videotiedosto

Suosio: Suosittu Applen käyttäjien keskuudessa

Kehittäjä: Apple Inc.

Faktoja MOV-formaatista

  • MOV on tiedostomuoto erityisesti Quick Time Playeriä varten, mikä tarkoittaa sitä, että se toimii täydellisesti Mac-tietokoneilla.
  • MOV-formaatti on kehittänyt Apple Inc. Tämän jälkeen MP4 on myös otettu käyttöön kansainvälisenä standardina, joka on kehitetty pitkälti MOV-formaatin pohjalta.
  • MOV:lla ja MP4:llä on paljon yhteistä, sillä ne molemmat käyttävät MPEG-4 koodia pakkaamiseen, joten ne ovat keskenään yhteensopivia samassa Apple QuickTime ympäristössä.
  • MOV on nykyisin laajassa käytössä erilaisissa käyttöjärjestelmissä ja sovelluksissa ja se on turvallinen formaatti tiedon siirtämiseen.
  • MOV sopii videoeditointiin ja web-lähetykseen, koska se kykenee sopeuttamaan peruselementit erikseen.
  • MOV tallentaa eri raidat erilleen. Äänen- ja kuvanlaatua sekä resoluutiota voi kaikkia muokata erikseen, mikä tekee editoinnista melko helppoa.

Plussat: MOV-tiedosto voidaan toistaa eri alustoilla sen hyvä yhteensopivuuden ja pienen tiedostokoon ansiosta. Monet eri mediaalustat tunnistavat sen, kuten Mac, Windows, iOS ja Android.

Miinukset: MOV on häviöllinen pakkausmenetelmä, mikä tarkoittaa sitä, että videon laatu ei voi olla sama kuin alkuperäinen. Jokainen MOV-formaatin raita (audio, video, teksti) on koodattu tietyllä koodekilla. Sovellus voi toistaa tiedoston sujuvasti, jos se pystyy tunnistamaan koodekin.

1

MOV VS. AVI

AVI on Microsoftin julkaisema vanha konttiformaatti. Sen täydellinen nimi on Audio Video Interleave, joka tarkoittaa audio- ja videoraitojen yhdistämistä käyttäen häviöllistä pakkausmenetelmää. Vaikka AVI:n laatu ei ole niin täydellinen, se on silti ollut erittäin suosittu sen hyvä yhteensopivuuden takia. Nyt, kun Apple käyttäjien määrä yhä kasvaa ja kasvaa, MOV-tiedostomuodon suosio on myös kasvussa. Ne henkilöt, jotka eivät käytä Applen laitteita, suosivat yhä edelleen AVI-formaattia videoiden toistamiseen. MOV ja AVI ovat eri yhtiöiden tuotteita, joten niissä molemmissa on etunsa ja haittansa. Tässä pieni vertailu näistä kahdesta tiedostomuodosta.

Laatu: Koska molemmat formaatit käyttävät häviöllistä pakkausta, tiedoston laatu jossain määrin heikkenee. Kuitenkin AVI käyttää MPEG-2-koodekkia pakaamiseen, kun taas MOV käyttää MPEG-4:ä. Teknisesti ottaen, jos sama video pakataan kahteen eri tiedostomuotoon, voi MOV-tiedoston laatu olla parempi.

Tiedoston koko: MOV sisältää äänen ja videon lisäksi joskus myös tekstityksen. Kun tarkastellaan vaikkapa 3 minuutin videota MOV-video voi olla 60 megatavua, kun taas AVI-video on 45 megatavua. MOV-video vie selvästi enemmän tallennustilaa. Lisäksi voimme viitata bittinopeuteen. Jos bittinopeus on suurempi, tiedoston koko on suurempi. Yhteensä MOV-videon bittinopeus on 2900 kbps, kun taas AVI:n on vain 456 kbps.

Yhteensopivuus: Kuten edellä on jo mainittu, muiden kuin Applen käyttäjät suosivat edelleen AVI-formaattia videoiden toistamiseen ja siirtämiseen. Apple-laitteiden, kuten iPhone ja Mac, keskuudessa MOV on paljon suositumpi.

2

Ohjelmia, jotka voivat avata MOV-tiedosto

QuickTime playerApple QuickTime Player – Koska MOV on tehty Applen QuickTime playeriä varten, se on kaikkein sopivin mediasoitin MOV-videoiden toistamiseen.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft Windows Media Player toistaa myös hyvin MOV-videoita. Toisin sanoen, voit avata MOV-videoita suoraan Windows-tietokoneella asentamatta mitään lisäohjelmia, mutta se toimii vain versiossa 10 tai uudempi.

VLC playerVideoLAN VLC Media Player – VLC on VideoLAN projektin julkaisema tehokas mediasoitin, joka tukee sekä ääni- että videotiedostoja, levyjä, nettikameran, erilaisia laitteita ja suoratoiston. Lisäksi se voidaan asentaa eri alustoilla, kuten Mac ja Windows. MOV-elokuvia voidaan toistaa sujuvasti käyttämällä tätä soitinta.

Roxio Creator – Roxio Creator (entinen Easy Media Creator) on suosittu multimedia ohjelmistopaketti sekä Macille että Windowsille. Sen avulla voit muokata videoita, ääntä, kuvia ja niin edelleen.

CyberLink PowerDVD – PowerDVD on monipuolinen mediasoitin, joka kykenee toistamaan Ultra HD 4K ja 3D-videoita, ja jota voi myös käyttää QuickTime-elokuvien katseluun. Se sisältää myös median hallintatyökalut, jotka tukevat selaamisen, hakemisen, online-jakamisen ja monia muita toimintoja.

3

Paljon MOV-formaatti liittyviä vinkkejä

i

Muunna WMV-tiedosto MOV-muotoon – WMV:ta, koko nimeltään Windows Media Video, käytetään usein videoiden suoratoistoon, mutta se ei sovi niille henkilöille, jotka käyttävät Applen laitteiden. Jotta videoita voisi paremmin toistaa Applen laitteilla, kannattaa ne ensin muuntaa MOV-videoiksi.

ii

Muunna AVI-tiedostot MOV-muotoon – AVI:a pidetään kontti-muotona, joka tukee laajasti ääntä ja videota. Se toimii hyvin Windows PC:llä, mutta ei Applen laitteilla tai sovelluksissa. Jos haluat ottaa rennosti ja toistaa AVI-tiedostoja Macissa, on suositeltavaa muuntaa AVI ensin MOV-formaattiin.

iii

Muunna VOB-tiedosto MOV-muotoon – VOB eli ”Video Object” on usein käytetty tiedostomuoto DVD:n erittelyssä. Se on konttiformaatti, jota käytetään DVD-videoissa median, digitaalisen videon, äänen ja tekstityksen tallentamiseen. Käyttäjät usein polttavat sen DVD:lle sen hyvän laadun takia. VOB voi joskus kuitenkin viedä paljon tallennustilaa verrattuna MOV-tiedosto. Esimerkiksi 4,7 GB on noin 2 tuntia videota, kun taas MOV vain vie vain 2,4 GB. Siksi VOB-tiedoston konvertoiminen MOV-muotoon voi säästää paljon tallennustilaa.

iv

Muunna SWF-tiedosto MOV-muotoon – SWF (Small Web Format) on Adobe Flashin tiedostomuoto, jota käytetään yleisesti animoitujen grafiikoiden, videoiden ja äänen viemisessä verkkoon. Monia swf-tiedostoja voidaan katsella vain Adobe Flash Playerillä. Useimmat laajalti käytetyt mediasoittimet, kuten QuickTime tai kannettavat laitteet, kuten iPhone, eivät tunnista swf-tiedostoja. SWF-tiedoston muuntaminen MOV-muotoon voi olla järkevä ratkaisu monissa tilanteissa.

v

Muunna MP4-tiedosto MOV-muotoon – MP4, joka tunnetaan myös nimellä MPEG-4, on suosittu formaatti, jota käytetään video- ja äänitiedostojen tallennukseen. Teknisesti ottaen se on luotu MOV-formaatin pohjalta. MP4-formaattia käytetään yleensä videotiedostojen jakamiseen Internetissä. Mutta joskus, nettisivuilta ladatut MP4-tiedostot eivät ehkä toimi hyvin Applen laitteilla, kuten iPhone, iPad, iPod, jne. Apple Inc:n kehittämä MOV sopii paremmin Apple-laitteiden käyttöjärjestelmille. Jos olet Mac-käyttäjä, pelata MOV sijaan MP4 on paljon vakaampi ja turvallinen.

Jätä kommentti

Kirjoita nimesi!
Kirjoita arvion sisältö!

Kommentti (0)

Hanki nyt!
APOWERSOFT
Upea
kylkiäinen
&
Arvokkaat
alennukset
Lue Lisää
Apowersoft Unlimited
Yhden klikkauksen asennusohjelma 14+ kaikille Apowersoftin tuotteille
new
Tuki
Jaa
Arvostelu
Kommentti
Takaisin ylös