Mikä on M4A-formaatti?


M4A – Määritelmä

M4A on tiedostolyhenne, joka edustaa pakattua audiotiedostoa MPEG-4-säiliössä. Virallinen tiedostopäätteen nimi on määritelty MPEG-4-standardissa MP4:ksi, joka sisältää niin audion kuin videon, mutta MPEG-4-tiedostot jotka sisältävät vain ääntä ovat yleensä tiedostopäätteellä MP4. Todellisuudessa tämä tiedostomuoto ei ollut suosittu ennen kuin Apple Inc. käytti sitä ensimmäistä kertaa musiikkikappaleille iTunesissa ja iPodissa, jossa vaihtoehtoina ovat joko Advanced Audio Coding (AAC) tai Apple Lossless (häviötön ALAC) codec, jotka ovat erottautuneet muista MPEG-4-audiotiedostoista vuodesta 2007 lähtien.

Tiedostopääte: M4A (MPEG-4 audio)

Luokka: Audiotiedosto

Suosio: Suosittu Applen käyttäjien keskuudessa

Kehittäjä: Apple Inc.

Tietoa M4A:sta

  • M4A-audiotiedostot ovat suojaamattomia. Suojatut tiedostot ovat yleensä tiedostopäätteellä M4P.
  • M4A-ääntä voidaan dekoodata eli purkaa takaisin alkuperäiseen laatuun ennen kuin ne pakattiin.
  • Useimmat M4A-kappaleet iTunes Storessa maksavat, mutta välillä niitä saa ladattua ilmaiseksi.
  • iTunes Store tarjoaa musiikkia myös muissa formaateissa kuin vain M4A:ssa.
  • M4A-musiikkia voi käyttää suoraan iPhonen soittoäänenä uudelleenimeämällä tiedostopäätteen M4A:sta M4R:ksi iTunesissa.
  • Se on codec, joka on suunniteltu häviöttömään pakkaamiseen tilan säästämiseksi.

Hyödyt: M4A-formaatissa oleva tiedosto on pakattu, mutta sen laatu on häviötön. Hyvä puoli M4A:ssa on myös se, että siinä ole tekijänoikeussuojauksia eli Digital Rights Management (DRM)-suojausta, joten sitä voi muokata ja siirtää vapaammin.

Haitat: M4A toimii hyvin iTunesissa ja iPodissa sekä muissa Applen laitteissa. Mutta yhteensopivuus voi olla heikkoa muissa laitteissa, joka tekee M4A-audion toistosta hankalaa muilla laitteilla verrattuna MP3-tiedostoihin.

1

M4A vs. MP3

Tosiasiassa M4A-muotoa pidetään yleisesti MP3:n seuraajana, koska se tekee samat asiat kuin MP3, mutta verrattuna MP3:een M4A pakkaa ääntä samalla bittivirralla pienempään tiedostoon. M4A-tiedostojen bitrate stereo-muodossa on tyypillisesti 128kbps, 192 kbps tai 256 kilobittiä sekunnissa. (Huom: Bittivirta tai bitrate viittaa tiedon määrään biteissä joka kulkee annetussa ajassa digitaalisen verkon läpi. Yleinen mittayksikkö bittivirralle on kbit/s ja Mbps, jotka tarkoittavat kilobittejä ja megabittejä per sekunnissa. Yleisesti riippumatta mitä yksikköä käytetään, mitä korkeampi numero, sitä korkeampi nopeus ja laatu on). Jos olet tutustunut musiikin pakkamiseen, niin M4A-musiikin tallennusta suositellaan nopeudella 192kbps, joka taka niin loistavan laadun kuin pienen tiedostokoon. Lisätietoa löydät alla olevasta vertailusta.

Laatu: Luonnollisesti M4A-audiotiedosto, jossa käytetään ALAC-pakkausta omaa parhaimman laadun, sillä alkuperäisestä signaalista ei menetetä mitään. Ja vaikka M4A-audiota pakataan AAC-häviöllisellä pakkauksella, kokeilut osoittavat sen silti suoriutuvan paremmin äänenlaadun suhteen kuin MP3-pakatut tiedostot samalla bittivirralla, erityisesti kun nopeudet ovat alle 129Kbps.

Tiedostokoko: Tiedoston koko ja laatu on suoraan suhteessa bittivirtaan. Kun bittivirran nopeus kasvaa, äänenlaatu lisääntyy myös, mutta niin tekee myös tiedoston koko. Esimerkiksi saavuttaaksesi saman äänenlaadun MP3-kappale tulee pakata 192 kilobitin sekuntinopeudella, kun taas M4A-formaatissa musiikkikappaleelle riittää samaan laatuun 128 kbps ja pienemmässä tiedostossa.

Yhteensopivuus: Selvästi MP3 on tässä parempi ja hallitsee audioalaa. Lähes kaikki ohjelmistot, rauta ja laitteet tukevat sitä. Ja M4A-tiedostot rajoittuvat PC:lle, iPodiin ja muihin Applen laitteisiin.

2

M4A-tiedostoja avaavat Ohjelmat

iTunesApple iTunes – Applen kehittämä iTunes pitää sisällään neljä erilaista sovellusta. Sitä voi käyttää mediasoittimena, mediakirjastona, nettiradioihin ja mobiililaitteiden hallintaan. iTunes on saatavilla myös Windowsille ja se avaa M4A-audiota./p>

QuickTime playerApple QuickTime Player – QuickTime Player kuuluu myös Applen tuoteperheeseen. Se on erinomainen sovellus M4A-formaatin tiedostojen toistoon.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft lisäsi tuen M4A-äänitiedostoille, jota siis voi toistaa Windows-tietokoneilla yksinkertaisesti asentamatta mitään ylimääräisiä koodekkeja.

Media player classicMedia Player Classic – Tämän pienen mediasoittimen on luonut ja sitä kehittää “Gabest”-nimimerkillä tunnettu kehittäjä. Tällä hetkellä Media Player Classic tukee vain Windows-käyttöjärjestelmää (32-bittinen ja 64-bittinen).

KSP Sound Player – Saatavilla Windowsille, tämä ilmainen soitinohjelma on Kalliope s.c:n kehittämä. Aikaisemmin KSP:tä kutsuttiin KMP:ksi, joka oli lyhenne sanoista Kalliope Media Player, mutta kehityksen aikana yritys vaihtoi painopisteen mediasta audiosoittimiin.

Nullsoft Winamp Media Player – Winamp on ollut mediasoitin Windowsille alusta alkane. Tuki Androidille ja Mac OS X:lle tuli myöhemmin ja Winamp antaa toistaa M4A-tiedostoja.

Roxio Creator – Tämä ohjelmisto Roxion valmistama on suljetun koodin levylukuohjelma, joka tarjoaa työkalut videoeditointiin, äänen ja kuvan muokkaukseen ja paljon lisää.

NCH Swift Sound WavePad – WavePad on kaikilla ominaisuuksilla varustettu audio- ja musiikkieditointiohjelma Windowsille ja Macille. Sen lisäksi, että se antaa sinun editoida äänitiedostoja, se tukee lukuisia audioformaatteja mukaanlukien M4A.

Kaikki ratkaisut yhdessä paketissa M4A-formaatille

Kuinka konvertoin audiota M4A:ksi?

i

Konvertoi MP3 M4A:ksi – M4A voittaa MP3:n äänenlaadussa ja tiedoston koossa vaikka se ei ole yhtä tuettu tiedostoformaatti kuin MP3. Kuitenkin Applen käyttäjät voivat kantaa mukana useampia kappaleita laitteissaan konvertoimalla Mp3:t M4A-tiedostoiksi, jotka tarjoavat parhaan tavan nauttia musiikista ja verrannollisesti paremman laadun kun tilasta on puutetta.

ii

Konvertoi FLAC M4A:ksi – FLAC on häviötön audioformaatti musiikin ja äänen pakkaamiseen. Se säilyttää äänidatan koskemattomana, mutta pienentää tiedoston koon puoleen alkuperäisestä. Musiikin ystäville FLAC-formaatti tuo täysin vertaansa vailla olevan auditorisen nautinnon. Jos käytät iPhonea tai muita Applen laitteita, tämä ei ole kuitenkaan hyvä uutinen. Sinun tulee konvertoida FLAC M4A:ksi tai muuhun Apple-yhteensopivaan audioformaattiin koska Applen laitteet eivät tunnista sitä.

iii

Konvertoi WAV M4A:ksi – WAV on Microsoftin ja IBM:n kehittämä tiedostoformaatti. WAV-tiedosto voi sisältää joko pakattua tai pakkaamatonta äänitietoa. Konvertoimme WAV:in M4A:ksi seuraavista järkevistä syistä. Verrattuna M4A:han, sama tiedosto WAV-formaatissa vie valtavan määrän levytilaa. Lisäksi Apple tukee natiivisti M4A-tiedostoja toisin kuin WAV:ia.

Kuinka konvertoin videota M4A:ksi?

i

Konvertoi MP4 M4A:ksi – MP4 tunnetaan nimellä MPEG-4, joka on suosittu formaatti videon ja audion tallennukseen. Kun MP4-tiedosto sisältää vain äänitietoa, sen tiedostopääte on M4A. Kun haluamme purkaa audiota MP4-videosta menettämättä äänenlaatua, silloin on hyvä idea poistaa videodata MP4-tiedostosta ja pitää pelkkä ääniraita.

Jätä kommentti

Kirjoita nimesi!
Kirjoita arvion sisältö!

Kommentti (0)

Hanki nyt!
APOWERSOFT
Upea
kylkiäinen
&
Arvokkaat
alennukset
Lue Lisää
Apowersoft Unlimited
Yhden klikkauksen asennusohjelma 14+ kaikille Apowersoftin tuotteille
new
Tuki
Jaa
Arvostelu
Kommentti
Takaisin ylös